بهداشت فردی
مطالبی در رابطه با بهداشت چشم - گوش و پوست و مو
علائم هشدار دهنده چشمی که حاکی از مشکلات بینایی شایع در دانش آموزان است مثل : عیوب انکساری - لوچی - بیماریهای عفونی چشمی شایع در مدارس مثل تراخم که معلمین گرامی باید بدانند و به آن توجه کنند :
۱ - آب ریزش از چشم
۲ - مالیدن مکرر چشم
۳ - عدم توجه طفل به نوشته های روی تخته
۴ - قرمزی و تورم پلک
۵ - گل مژه
۶ - عصبانی شدن موقع کار
۷ - کودک برای خواندن کتاب یا نوشتن ، چشم های خود را خیلی نزدیک یا دور از نوشته ها قرار می دهد .
۸ - سردرد
۹ - کودک احساس می کند چشم او زود خسته می شود
۱۰ - قی کردن چشم بخصوص صبح هنگام
۱۱ - چشمک زدن مرتب چشم ها
۱۲ - چین انداختن و اخم کردن بهنگام دیدن
توجه به نکاتی چند درباره بهداشت چشم :
۱ - دستها و صورت ، خصوصاً دستها را روزی چند بار با آب و صابون بشوئید .
۲ - از خواندن نوشته های خیلی ریز خودداری کنید .
۳ - دستمال و حوله دیگران و یا حوله کثیف را به چشم نزنید .
۴ - مطالعه را در نور کافی انجام دهید .
۵ - فاصله ۳۰سانتی متر از چشم را برای کتاب خوانی رعایت کنید .
۶ - استفاده از مواد منفجره مانند : ترقه : برای چشم خطرناک است .
۷ - خیره شدن به نورشدید مثل نور خورشید ،لامپ های پر نور برای چشم مضر است .
۸ - در صورت استفاده از عینک های طبی و یا آفتابی حتماً باید توجه شود تا از عینک های استاندارد استفاده شود .
۹ - مطالعه در حال حرکت و نور زیاد موجب خستگی چشم می شود .
۱۰ - مصرف سبزیجاتی مثل ( هویج - لوبیا سبز ) که دارای میزان زیاد ویتامین A می باشند برای سلامت بینائی اهمیت دارند .
اهمیت شنوایی سنجی در سالهای دبستان باعث می شود اشکالات و نقایص شنوایی زودتر شناسایی و برطرف گردد .
علائم زیر حاکی از مشکلات شنوایی در کودکان دبستانی است و باید به آن توجه کرد :
-
لب خوانی ( توجه به لب )
-
سئوالات تکراری
-
بی توجهی طفل موقع کار کردن
-
نگاه مضطربانه طفل به نوشته ها و صحبتها
-
اشکال در دیکته نویسی ( جا انداختن کلمات )
-
جوابهای بی ربط دانش آموزان
-
سرماخوردگی مداوم و گوش درد ساده یا چرکی دانش آموز
توجه به نکاتی چند درباره بهداشت گوش :
-
بهداشت صوتی و قرار نگرفتن در معرض صداهای با فرکانس بالا
-
پاکیزه نگهداشتن گوشها
-
وارد نکرن جسم نوک تیز به داخل گوش
-
مراجعه سریع به پزشک در صورت احساس درد در گوشها
-
عدم خود درمانی
-
معاینه گوش در سن کودکی - پس از امراض مسری نیز حتماً این معاینه انجام شود .
-
در صورت فرو رفتن جسم خارجی باید توسط پزشک این جسم خارج شود .
-
از ریختن قطره بدون تجویز پزشک در گوش خودداری کنید .
-
در هنگام شنا یا رفتن زیر آب از لاستیک محافظ گوش استفاده کنید .
-
افرادیکه دچار پارگی هستند از ورود آب بداخل گوش باید ممانعت کنند . لذا می توانند با گذاشتن پنبه چوب بهنگام استحمام از ورود آب بداخل گوش جلوگیری کنند .
« پیامهای بهداشت مدارس »
-
برای حفظ بهداشت پوست ومو حداقل هفته ای دو بار حمام کنید .
-
دانش آموزان عزیز : بعد از توالت و قبل از غذا ، دستهای خود را با آب و صابون بشویید .
-
جویدن ناخن ، موجب انتقال میکروب به بدن می شود .
-
احتمال افت تحصیلی دانش آموزانی که صبحانه نمی خورند به مراتب بیشتر از آنهائی است که صبحانه میل می کنند .
-
خوردن صبحانه مناسب علاوه بر حفظ نشاط و روحیه شاداب در طول روز موجب تقویت حافظه و تناسب اندام و جلوگیری از چاقی می شود .
-
سعی شود در صبحانه یکی از مواد غذایی پروتئین دار مانند : شیر ، تخم مرغ ، پنیر و ... گنجانیده شود .
-
سعی شود در بوفه مدارس بجای عرضه مواد غذایی بی ارزش مانند : پفک ، نوشابه ، بستنی های رنگی و یخی مواد غذایی باارزشی مانند : میوه ها ، نان و پنیر ، مغزها و دانه ها ارائه شوند .
-
متصدیان بوفه مدارس سعی کنند در تهیه ، حمل و نگهداری مواد غذایی رعایت موازین بهداشتی را بنمایند و برای سلامت خود و جلوگیری از انتشار آلودگی های احتمالی حتماً کارت شناسایی داشته باشند .
-
سعی شود روزانه چند وعده سبزی و میوه در تغذیه دانش آموزان گنجانده شود .
-
باید دانست که مصرف توأم غلات و حبوبات مانند : عدس پلو ،لوبیا پلو و .... می تواند ترکیب پروتئینی شبیه گوشت را برای بدن فراهم کند .
-
دریافت کم مواد غذایی یددار موجب کم هوشی ، افت تحصیلی و کندی رشد در دانش آموزان می شود .
-
دانش آموزانی که قبل از شروع کار روزانه صبحانه کافی نمی خورند در ساعتهای بعد ( نزدیک ظهر ) کم دقت و کم توجه می شوند و کارایی لازم را جهت انجام امور تحصیلی ندارند .
-
خوردن تنقلات کم ارزش مانند پفک ، شکلات و نوشابه نه تنها مواد لازم مورد نیاز بدن را تأمین نمی کند بلکه اشتهای کودک را هم کم کرده و در وعده های اصلی مقدار کمتری غذا مصرف می کند .
-
میان وعده های با ارزش غذایی مفید برای دانش آموزان شامل :
- میوه هایی که خوردن آن آسان می باشد مثل : پرتقال - لیموشیرین - نارنگی - سیب - گلابی
- میوه های خشک و برگه ها مانند : انجیر - توت - کشمش - آلو - آلبالو - برگه هلو - برگه زردآلو
- مواد غذایی که همراه نان می توان مصرف کرد مانند : پنیر - کره و مربا - حلوای شکری - تخم مرغ - خرما
- سایر مواد غذایی مانند کلوچه ، کیک کشمشی
- انواع مغزها شامل : پسته - بادام - گردو - فندق
-
توجه به آموزش دختران ؛ چرا که ارتباطی نزدیک با کاهش مرگ و میر نوزادان و رشد موالید و بهبود تغذیه دارد .
-
تغذیه صحیح یکی از مهمترین عوامل مؤثر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می باشد .
-
لازم است مواد غذایی خریداری شده برای بوفه مدرسه با نظارت اصولی و مستقیم اولیای مدرسه صورت گیرد .
-
با آموزش تغذیه صحیح می توان عادات مفید را تشویق و عادات مضر را اصلاح نمود .
-
سوء تغذیه در دوران تحصیلی موجب کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی می شود .
-
باید فرهنگ سازی بهداشتی از مدارس شروع شود .