«  بهداشت چشم »

علائم هشدار دهنده چشمی که حاکی از مشکلات بینایی شایع در دانش آموزان است مثل : عیوب انکساری - لوچی - بیماریهای عفونی چشمی شایع در مدارس مثل تراخم که معلمین گرامی باید بدانند و به آن توجه کنند :

۱ - آب ریزش از چشم

۲ - مالیدن مکرر چشم

۳ - عدم توجه طفل به نوشته های روی تخته

۴ - قرمزی و تورم پلک

۵ - گل مژه

۶ - عصبانی شدن موقع کار

۷ - کودک برای خواندن کتاب یا نوشتن ، چشم های خود را خیلی نزدیک یا دور از نوشته ها قرار می دهد .

۸ - سردرد

۹ - کودک احساس می کند چشم او زود خسته می شود

۱۰ - قی کردن چشم بخصوص صبح هنگام

۱۱ - چشمک زدن مرتب چشم ها

۱۲ - چین انداختن و اخم کردن بهنگام دیدن

توجه به نکاتی چند درباره بهداشت چشم :

۱ - دستها و صورت ، خصوصاً دستها را روزی چند بار با آب و صابون بشوئید .

۲ - از خواندن نوشته های خیلی ریز خودداری کنید .

۳ - دستمال و حوله دیگران و یا حوله کثیف را به چشم نزنید .

۴ - مطالعه را در نور کافی انجام دهید .

۵ - فاصله ۳۰سانتی متر از چشم را برای کتاب خوانی رعایت کنید .

۶ - استفاده از مواد منفجره مانند : ترقه : برای چشم خطرناک است .

۷ - خیره شدن به نورشدید مثل نور خورشید ،‌لامپ های پر نور برای چشم مضر است .

۸ - در صورت استفاده از عینک های طبی و یا آفتابی حتماً باید توجه شود تا از عینک های استاندارد استفاده شود .

۹ - مطالعه در حال حرکت و نور زیاد موجب خستگی چشم می شود .

۱۰ - مصرف سبزیجاتی مثل ( هویج - لوبیا سبز ) که دارای میزان زیاد ویتامین A می باشند برای سلامت بینائی اهمیت دارند .

« بهداشت گوش و شنوایی  »

اهمیت شنوایی سنجی در سالهای دبستان باعث می شود اشکالات و نقایص شنوایی زودتر شناسایی و برطرف گردد .

علائم زیر حاکی از مشکلات شنوایی در کودکان دبستانی است و باید به آن توجه کرد :

  • لب خوانی ( توجه به لب )

  • سئوالات تکراری

  • بی توجهی طفل موقع کار کردن

  • نگاه مضطربانه طفل به نوشته ها و صحبتها

  • اشکال در دیکته نویسی ( جا انداختن کلمات )

  • جوابهای بی ربط دانش آموزان

  • سرماخوردگی مداوم و گوش درد ساده یا چرکی دانش آموز

توجه به نکاتی چند درباره بهداشت گوش :

  • بهداشت صوتی و قرار نگرفتن در معرض صداهای با فرکانس بالا

  • پاکیزه نگهداشتن گوشها

  • وارد نکرن جسم نوک تیز به داخل گوش

  • مراجعه سریع به پزشک در صورت احساس درد در گوشها

  • عدم خود درمانی

  • معاینه گوش در سن کودکی - پس از امراض مسری نیز حتماً این معاینه انجام شود .

  • در صورت فرو رفتن جسم خارجی باید توسط پزشک این جسم خارج شود .

  • از ریختن قطره بدون تجویز پزشک در گوش خودداری کنید .

  • در هنگام شنا یا رفتن زیر آب از لاستیک محافظ گوش استفاده کنید .

  • افرادیکه دچار پارگی هستند از ورود آب بداخل گوش باید ممانعت کنند . لذا می توانند با گذاشتن پنبه چوب بهنگام استحمام از ورود آب بداخل گوش جلوگیری کنند .

 

« پیامهای بهداشت مدارس »

  • برای حفظ بهداشت پوست ومو حداقل هفته ای دو بار حمام کنید .

  • دانش آموزان عزیز : بعد از توالت و قبل از غذا ، دستهای خود را با آب و صابون بشویید .

  • جویدن ناخن ، موجب انتقال میکروب به بدن می شود .

  • احتمال افت تحصیلی دانش آموزانی که صبحانه نمی خورند به مراتب بیشتر از آنهائی است که صبحانه میل می کنند .

  • خوردن صبحانه مناسب علاوه بر حفظ نشاط و روحیه شاداب در طول روز موجب تقویت حافظه و تناسب اندام و جلوگیری از چاقی می شود .

  • سعی شود در صبحانه یکی از مواد غذایی پروتئین دار مانند : شیر ، تخم مرغ ، پنیر و ... گنجانیده شود .

  • سعی شود در بوفه مدارس بجای عرضه مواد غذایی بی ارزش مانند : پفک ، نوشابه ، بستنی های رنگی و یخی مواد غذایی باارزشی مانند : میوه ها ، نان و پنیر ، مغزها و دانه ها ارائه شوند .

  • متصدیان بوفه مدارس سعی کنند در تهیه ، حمل و نگهداری مواد غذایی رعایت موازین بهداشتی را بنمایند و برای سلامت خود و جلوگیری از انتشار آلودگی های احتمالی حتماً کارت شناسایی داشته باشند .

  • سعی شود روزانه چند وعده سبزی و میوه در تغذیه دانش آموزان گنجانده شود .

  • باید دانست که مصرف توأم غلات و حبوبات مانند : عدس پلو ،‌لوبیا پلو و .... می تواند ترکیب پروتئینی شبیه گوشت را برای بدن فراهم کند .

  •  دریافت کم مواد غذایی یددار موجب کم هوشی ، افت تحصیلی  و کندی رشد در دانش آموزان می شود .

  • دانش آموزانی که قبل از شروع کار روزانه صبحانه کافی نمی خورند در ساعتهای بعد ( نزدیک ظهر ) کم دقت و کم توجه می شوند و کارایی لازم را جهت انجام امور تحصیلی ندارند .

  • خوردن تنقلات کم ارزش مانند پفک ، شکلات و نوشابه نه تنها مواد لازم مورد نیاز بدن را تأمین نمی کند بلکه اشتهای کودک را هم کم کرده و در وعده های اصلی مقدار کمتری غذا مصرف می کند .

  • میان وعده های با ارزش غذایی مفید برای دانش آموزان شامل :

         - میوه هایی که خوردن آن آسان می باشد مثل : پرتقال - لیموشیرین - نارنگی - سیب - گلابی

          - میوه های خشک و برگه ها مانند : انجیر - توت - کشمش - آلو - آلبالو - برگه هلو - برگه زردآلو

          - مواد غذایی که همراه نان می توان مصرف کرد مانند : پنیر - کره و مربا - حلوای شکری - تخم مرغ - خرما

          - سایر مواد غذایی مانند کلوچه ، کیک کشمشی

          - انواع مغزها شامل : پسته - بادام - گردو - فندق

  • توجه به آموزش دختران ؛ چرا که ارتباطی نزدیک با کاهش مرگ و میر نوزادان و رشد موالید و بهبود تغذیه دارد .

  • تغذیه صحیح یکی از مهمترین عوامل مؤثر در پیشرفت تحصیلی دانش آموزان می باشد .

  • لازم است مواد غذایی خریداری شده برای بوفه مدرسه با نظارت اصولی و مستقیم اولیای مدرسه صورت گیرد .

  • با آموزش تغذیه صحیح می توان عادات مفید را تشویق و عادات مضر را اصلاح نمود .

  • سوء تغذیه در دوران تحصیلی موجب کاهش قدرت یادگیری و افت تحصیلی می شود .

  • باید فرهنگ سازی بهداشتی از مدارس شروع شود .